14 replies
 1. Jim
  Jim says:

  Hej Jesper

  Sidder her i Spanien hvor vi har en stor koloni af mursejlere i klipperne under huset, og vi vækkes hver morgen af deres skrig når de suser rundt i luften. Kun hyggeligt- men hvorfor skriger de? Har ikke kunnet finde noget godt bud

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Jim.
   Lyder hyggeligt med mursejlere omkring dig. Hvorfor mursejlerne skriger samtidig med de flyver lavt mellem tagene er der ingen der rigtig ved, men der er nogle bud. Nogle mener, at det holder sammen på mursejlerne i kolonien og ungfuglene op til 3-4 år, som jo ikke yngler endnu. Nogle mener, at det er en kommunikation mellem mursejlerne i luften og så hunnerne, der ruger på æg eller ligger og varmer de unge unger (og som svarer med et skrig også). Observatører har fundet ud af, at nogle fra den skrigende flok på et tidspunkt pludselig forlader flokken for at flyve direkte ind til deres redested. Jeg håber, at det har været med til at afklare dit spørgsmål og afmystificere denne adfærd lidt.

   Svar
 2. Ulla Wiingaard
  Ulla Wiingaard says:

  Mursejlernes omstillingsevne?
  Gennem flere år har vi haft mursejlere i et af vore boglighuse. Nu fik vi det lukket til bla. fordi isoleringen blev ødelagt. Vi har lavet 11 nye redeplasser i kasser til fuglene efter mål tilpasset mursejlere og sat dem op under de tidligere indgange. Mursejleren kom for snart 14 dage siden (Norge), men de ser ikke ud til at have fundet vej ind i kassen endnu. De bliver ved med at flyve ind imod det sorte net, der hvor de boede før. Nogle gange sidder de oven på kasserne eller klamrer sig til nettet. En sad der hele natten. Kan vi gøre noget for at få dem til at gå ind? Skal vi åbne kasserne lidt på forsiden for at vise den nye fine bolig?

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Ulla.
   Tak for din mail. Det sker desværre alt for ofte, at der lukkes af for mursejlerne, når der isoleres, men det er helt unødvendigt, hvis man gerne vil passe på mursejlerne. I hat så helt fint søgt at kompensere for de lukkede redesteder ved at opsætte redekasser til mursejlerne, forhåbentlig med redeskåle og dun i redekassen? Her er det vigtigt at sætte dem op så tæt på det gamle flyvehul som muligt og det gælder for alle 11. Mursejlerne vil altid søge mod det gamle redested og søge at komme ind der. Det vil de bruge en del tid på, måske hele året i år. I kan dog også være heldige, at de vælger at tage de ny lejligheder i bytte og her er det så vigtigt med redeskål og dun, der kan betyde, at de kan nå at yngle. I alle tilfælde skal de vænne sig til at bruge redekasser i stedet for under jeres tag, og det kan tage tid, ofte år desværre. Når anden bølge af mursejlere ankommer (i DK start af juni) er det de redeplads r der så en ekstra chance.søgende mursejlere, der ankommer og her er der så en ekstra chance. En god ide er altid at afspille deres kald nær redekassen, det lokker dem til.
   Jeg håber, at mit svar hjælper dig, ellers må du gerne skrive igen.
   Mange mursejlerhilsner.
   Jesper

   Svar
 3. Jørgen Schläger
  Jørgen Schläger says:

  Kære brevkasse
  Jeg har i marts måned opsat 3 Mursejler godkendte redekasser med skål fjer og dun – højt 6m med fri indflyvning. Jeg afspiller mursejler kald 45 min af gangen morgen og aften – og vi har masser sejlere der flyver forbi (bangers) hele tiden – de sætter sig ved redehullet, ved siden af og under udhænget – men jeg har ikke set dem inde. Jeg har masser billeder. Imidlertid har jeg også 3 stærekasser som stærene er holdt op med at yngle i – men som gråspurvene til gengæld har taget i brug. Sejlererne er mindst ligeså glade for at flyve mod dem selvom gråspurvene er der. Nu i sidste uge fløj de sidste unger fra tirsdag og fredag – vupti – fløj en sejler ind og nu til morgen så jeg igen en flyve ind – hmm – måske jeg skal sætte navn på mursejler kasserne. Nå men næste år skal der nok ske noget for der er livlig aktivitet og ca 20-30 i luften høj hver aften og særligt 8 stykker tæring huset og kasserne. Hyggeligt – det har været alle pengene og besværet med at få dem derop værd. Jeg bor København Amager øst.

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Jørgen.
   Lyder rigtig godt at du har opsat redekasser til mursejlere – og så oven i købet med de rigtige mål og med redeskål og dun! Det kan tage nogle år for at få mursejlerne til at yngle i redekasser, kortere hvis du som du gør afspiller deres kald. Bangers går ikke nødvendigvis ind i redekasserne, men lærer dem at kende ved at flyve hen til dem og sætte sig et kort øjeblik. Mursejlere inspicerer også gerne andre redekasser som er eller har været beboet af spurve, så det er også helt normalt. Her vil de så ofte skulle slås om redekassen, hvis den er beboet af spurve. Derfor er det en rigtig god ide at have redekasser nok. Vi må håbe på at du får held med nogle ynglende mursejlere næste år, der er jo efter din beskrivelse i dit nærområde. Det er ofte en anden forudsætning for at få held med ynglende mursejlere. Det ville være spændende med nogle fotos af dit hus med de forskellige redekasser. Hos mig tog det 3 år før jeg fik ynglende mursejlere, så tålmodighed er en dyd. Hvis du er på facebook kan du melde dig ind i gruppen Hjælp mursejlerne, hvor vi deler erfaringer og kommer med nyt på mursejlerfronten. Mange mursejlerhilsner Jesper

   Svar
   • Jørgen Schläger
    Jørgen Schläger says:

    Kære Jesper.
    Tak for svar – jeg vil straks melde mig gruppen på FB og lægge billedmateriale op. Jeg har nærmest hele populationen af sejlere her fra tid til anden og alle 3 stære kasser har nu været efterser indefra og der flyver jævnligt en sejler i kasserne og bliver der i nogen tid. De sidste par dage er ca 15 stk fløjet omkring kasserne og rundt om huset i motorvejs fart – fuldstændig berusende herligt at iagttage deres eminente flyvefærdigheder God sommer, nu den endelig er her – Jørgen

    Svar
    • adminMS1
     adminMS1 says:

     Hej Jørgen. Lyder spændende! Glæder mig til dit opslag på FB. God sommer til dig også – her hos mig er mursejlerne meget aktive om formiddagen her i de varme dage og så selvfølgelig nogen tid før solnedgang.

     Svar
 4. jens kristensen
  jens kristensen says:

  I Vanløse bladet skrives der at du er interesseret i at få oplysninger om hvor Mursejleren den yngler her i Vanløse. Det ville være en god ide at indsætte et link, eller anden mulighed for at kontakte dig så man evt. kan komme af med oplysninger om dette – på Fb siden skal man være medlem af gruppen for at kunne skrive,

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Jens.
   Tak for din kommentar. Jeg er meget interesseret i at vide, hvor mursejlerne yngler i det hele taget, men især i Vanløse. Du kan finde mig på messenger, hvis du vil i kontakt med mig. Min mailadresse har det med at blive spammet, så messenger er bedst.

   Svar
 5. Peter Bondesen
  Peter Bondesen says:

  Kære Jesper Toft
  Jeg har med stor fornøjelse læst din glimrende artikel om mursejlerne i “Natur 23 Lommekalenderen”. Det glæder mig, at der er så betydelig interesse for den spændende fugl. Måske samler du oplysninger om, hvor danske mursejlere har reder. Jeg kende et sted meget nær ved, hvor jeg bor: Herregården Bidstrup ved Laurbjerg. Her lever der flere mursejlerfamilier år efter år.

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Peter Mogensen.
   Tak for din besked og tak for info om mursejlernes redepladser. Det er helt rigtigt, at jeg indsamler viden om, hvor de yngler. Mange mursejlerhilsner
   Jesper

   Svar
 6. Robert Olsen
  Robert Olsen says:

  Jeg har et par ret banale spørgsmål . Jeg kan se at på visse billeder på nettet er mursejler redekasser er malede andre er ikke malet. Har det nogen nogen betydning? Altså kan man male redekassen udsendt ?

  Kan man sættemange redekasser på samme sted 5 -7 stk.?

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Robert.
   Tak for din besked. Der er ingen spørgsmål, der er for banale! Redekasser til mursejlere kan have alle farver, mursekjlerne selv er ligeglade. Det er der ikke alle boligjere, der er, så derfor ser du ofte fotos af redekasser, der er malet hvide eller måske mørke. Derfor kan du sagtens male de redekasser, du har fået tilsendt. Vær opmærksom på ikke at bruge en giftig maling og mal dem i god tid før opsætning. Du er faktisk en god ide at opsætte mindst 6 redekasser i nærheden af hinanden, da mursejlerne er en social fugl, der gerne vil bo i nærheden af hinanden. Jeg skriver lige en mail til dig også. Mange mursejlerhilsner Jesper

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *