27 replies
 1. Jim
  Jim says:

  Hej Jesper

  Sidder her i Spanien hvor vi har en stor koloni af mursejlere i klipperne under huset, og vi vækkes hver morgen af deres skrig når de suser rundt i luften. Kun hyggeligt- men hvorfor skriger de? Har ikke kunnet finde noget godt bud

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Jim.
   Lyder hyggeligt med mursejlere omkring dig. Hvorfor mursejlerne skriger samtidig med de flyver lavt mellem tagene er der ingen der rigtig ved, men der er nogle bud. Nogle mener, at det holder sammen på mursejlerne i kolonien og ungfuglene op til 3-4 år, som jo ikke yngler endnu. Nogle mener, at det er en kommunikation mellem mursejlerne i luften og så hunnerne, der ruger på æg eller ligger og varmer de unge unger (og som svarer med et skrig også). Observatører har fundet ud af, at nogle fra den skrigende flok på et tidspunkt pludselig forlader flokken for at flyve direkte ind til deres redested. Jeg håber, at det har været med til at afklare dit spørgsmål og afmystificere denne adfærd lidt.

   Svar
 2. Ulla Wiingaard
  Ulla Wiingaard says:

  Mursejlernes omstillingsevne?
  Gennem flere år har vi haft mursejlere i et af vore boglighuse. Nu fik vi det lukket til bla. fordi isoleringen blev ødelagt. Vi har lavet 11 nye redeplasser i kasser til fuglene efter mål tilpasset mursejlere og sat dem op under de tidligere indgange. Mursejleren kom for snart 14 dage siden (Norge), men de ser ikke ud til at have fundet vej ind i kassen endnu. De bliver ved med at flyve ind imod det sorte net, der hvor de boede før. Nogle gange sidder de oven på kasserne eller klamrer sig til nettet. En sad der hele natten. Kan vi gøre noget for at få dem til at gå ind? Skal vi åbne kasserne lidt på forsiden for at vise den nye fine bolig?

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Ulla.
   Tak for din mail. Det sker desværre alt for ofte, at der lukkes af for mursejlerne, når der isoleres, men det er helt unødvendigt, hvis man gerne vil passe på mursejlerne. I hat så helt fint søgt at kompensere for de lukkede redesteder ved at opsætte redekasser til mursejlerne, forhåbentlig med redeskåle og dun i redekassen? Her er det vigtigt at sætte dem op så tæt på det gamle flyvehul som muligt og det gælder for alle 11. Mursejlerne vil altid søge mod det gamle redested og søge at komme ind der. Det vil de bruge en del tid på, måske hele året i år. I kan dog også være heldige, at de vælger at tage de ny lejligheder i bytte og her er det så vigtigt med redeskål og dun, der kan betyde, at de kan nå at yngle. I alle tilfælde skal de vænne sig til at bruge redekasser i stedet for under jeres tag, og det kan tage tid, ofte år desværre. Når anden bølge af mursejlere ankommer (i DK start af juni) er det de redeplads r der så en ekstra chance.søgende mursejlere, der ankommer og her er der så en ekstra chance. En god ide er altid at afspille deres kald nær redekassen, det lokker dem til.
   Jeg håber, at mit svar hjælper dig, ellers må du gerne skrive igen.
   Mange mursejlerhilsner.
   Jesper

   Svar
 3. Jørgen Schläger
  Jørgen Schläger says:

  Kære brevkasse
  Jeg har i marts måned opsat 3 Mursejler godkendte redekasser med skål fjer og dun – højt 6m med fri indflyvning. Jeg afspiller mursejler kald 45 min af gangen morgen og aften – og vi har masser sejlere der flyver forbi (bangers) hele tiden – de sætter sig ved redehullet, ved siden af og under udhænget – men jeg har ikke set dem inde. Jeg har masser billeder. Imidlertid har jeg også 3 stærekasser som stærene er holdt op med at yngle i – men som gråspurvene til gengæld har taget i brug. Sejlererne er mindst ligeså glade for at flyve mod dem selvom gråspurvene er der. Nu i sidste uge fløj de sidste unger fra tirsdag og fredag – vupti – fløj en sejler ind og nu til morgen så jeg igen en flyve ind – hmm – måske jeg skal sætte navn på mursejler kasserne. Nå men næste år skal der nok ske noget for der er livlig aktivitet og ca 20-30 i luften høj hver aften og særligt 8 stykker tæring huset og kasserne. Hyggeligt – det har været alle pengene og besværet med at få dem derop værd. Jeg bor København Amager øst.

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Jørgen.
   Lyder rigtig godt at du har opsat redekasser til mursejlere – og så oven i købet med de rigtige mål og med redeskål og dun! Det kan tage nogle år for at få mursejlerne til at yngle i redekasser, kortere hvis du som du gør afspiller deres kald. Bangers går ikke nødvendigvis ind i redekasserne, men lærer dem at kende ved at flyve hen til dem og sætte sig et kort øjeblik. Mursejlere inspicerer også gerne andre redekasser som er eller har været beboet af spurve, så det er også helt normalt. Her vil de så ofte skulle slås om redekassen, hvis den er beboet af spurve. Derfor er det en rigtig god ide at have redekasser nok. Vi må håbe på at du får held med nogle ynglende mursejlere næste år, der er jo efter din beskrivelse i dit nærområde. Det er ofte en anden forudsætning for at få held med ynglende mursejlere. Det ville være spændende med nogle fotos af dit hus med de forskellige redekasser. Hos mig tog det 3 år før jeg fik ynglende mursejlere, så tålmodighed er en dyd. Hvis du er på facebook kan du melde dig ind i gruppen Hjælp mursejlerne, hvor vi deler erfaringer og kommer med nyt på mursejlerfronten. Mange mursejlerhilsner Jesper

   Svar
   • Jørgen Schläger
    Jørgen Schläger says:

    Kære Jesper.
    Tak for svar – jeg vil straks melde mig gruppen på FB og lægge billedmateriale op. Jeg har nærmest hele populationen af sejlere her fra tid til anden og alle 3 stære kasser har nu været efterser indefra og der flyver jævnligt en sejler i kasserne og bliver der i nogen tid. De sidste par dage er ca 15 stk fløjet omkring kasserne og rundt om huset i motorvejs fart – fuldstændig berusende herligt at iagttage deres eminente flyvefærdigheder God sommer, nu den endelig er her – Jørgen

    Svar
    • adminMS1
     adminMS1 says:

     Hej Jørgen. Lyder spændende! Glæder mig til dit opslag på FB. God sommer til dig også – her hos mig er mursejlerne meget aktive om formiddagen her i de varme dage og så selvfølgelig nogen tid før solnedgang.

     Svar
 4. jens kristensen
  jens kristensen says:

  I Vanløse bladet skrives der at du er interesseret i at få oplysninger om hvor Mursejleren den yngler her i Vanløse. Det ville være en god ide at indsætte et link, eller anden mulighed for at kontakte dig så man evt. kan komme af med oplysninger om dette – på Fb siden skal man være medlem af gruppen for at kunne skrive,

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Jens.
   Tak for din kommentar. Jeg er meget interesseret i at vide, hvor mursejlerne yngler i det hele taget, men især i Vanløse. Du kan finde mig på messenger, hvis du vil i kontakt med mig. Min mailadresse har det med at blive spammet, så messenger er bedst.

   Svar
 5. Peter Bondesen
  Peter Bondesen says:

  Kære Jesper Toft
  Jeg har med stor fornøjelse læst din glimrende artikel om mursejlerne i “Natur 23 Lommekalenderen”. Det glæder mig, at der er så betydelig interesse for den spændende fugl. Måske samler du oplysninger om, hvor danske mursejlere har reder. Jeg kende et sted meget nær ved, hvor jeg bor: Herregården Bidstrup ved Laurbjerg. Her lever der flere mursejlerfamilier år efter år.

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Peter Mogensen.
   Tak for din besked og tak for info om mursejlernes redepladser. Det er helt rigtigt, at jeg indsamler viden om, hvor de yngler. Mange mursejlerhilsner
   Jesper

   Svar
 6. Robert Olsen
  Robert Olsen says:

  Jeg har et par ret banale spørgsmål . Jeg kan se at på visse billeder på nettet er mursejler redekasser er malede andre er ikke malet. Har det nogen nogen betydning? Altså kan man male redekassen udsendt ?

  Kan man sættemange redekasser på samme sted 5 -7 stk.?

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Robert.
   Tak for din besked. Der er ingen spørgsmål, der er for banale! Redekasser til mursejlere kan have alle farver, mursekjlerne selv er ligeglade. Det er der ikke alle boligjere, der er, så derfor ser du ofte fotos af redekasser, der er malet hvide eller måske mørke. Derfor kan du sagtens male de redekasser, du har fået tilsendt. Vær opmærksom på ikke at bruge en giftig maling og mal dem i god tid før opsætning. Du er faktisk en god ide at opsætte mindst 6 redekasser i nærheden af hinanden, da mursejlerne er en social fugl, der gerne vil bo i nærheden af hinanden. Jeg skriver lige en mail til dig også. Mange mursejlerhilsner Jesper

   Svar
 7. Mogens Motzfeldt
  Mogens Motzfeldt says:

  Vi har sat 28 godkendes kasser op under nyt taget (5 sal ), jeg har hørt at man kan spille musik for at at få mursejlerne tilbage, er det rigtigt og hvad for noget?

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Mogens.
   Spændende med 28 redekasser! Hvis der er tale om et nyt sted for mursejlerne, hvor de ikke har ynglet tidligere, er det en god ide at afspille deres kald for at lokke dem til, altså ungfuglene, som leder efter en redeplads. Ynglende mursejlere vender altid tilbage til den samme redeplads med den samme mage hele livet. Kaldet virker med sikkerhed. Regn med at det tager op til 3 år før de(n) første mursejler(e) begynder at yngle. Hvor er det i øvrigt henne?

   Svar
   • Mogens Motzfeldt
    Mogens Motzfeldt says:

    Det er ‘Ringergården’ i København NV. Jeg har se mange Mursejler i luften, og tror de har redekasser i andre store bygningerne i nærheden. Jeg venter i spænding med afspiller af kavd

    Svar
 8. Pia Sommer-Madsen
  Pia Sommer-Madsen says:

  Hej!
  Vi plejer ikke at have mursejlere, men i dag har vi fået besøg af 4 styks, der meget aggressivt har ødelagt en gråspurverede under vores tag. Selvom de har revet den ned, bliver de ved med at flyve hurtigt hen for at ødelægge den. Hvordan kan der være?
  Mvh familien Sommer

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej familien Sommer
   Tak for jeres mail. Mursejlerne søger efter redepladser og her er det ikke ualmindeligt, at de finder en spurverede, som de så overtager. Jeg har dog ikke oplevet, at de ligefrem har ødelagt en spurverede, de plejer bare at smide spurvene ud og så overtage reden. Hvor er det i øvrigt henne? Jeg samler viden om hvor mursejlerne er i Danmark, især ved redepladser. Mange mursejlerhilsner
   Jesper

   Svar
 9. Lea
  Lea says:

  Jeg bor uden for Ballerup , på vej mod Frederikssund. Jeg har fast hvert år ca to par mursejlere der ruger på en hylde under min tagrende i første sals højde. Det samme har mange af de andre huse i området. Jeg har bemærket en ny rede i år hos genboen.
  Jeg har også oplevet at de har skubbet andre småfugle ned på terrassen, så de har hylden for sig selv
  De er meget synlige og “hørlige” fra midten af maj og indtil ungerne er flyvefærdige. Derefter ser jeg dem ikke mere før de er tilbage året efter.
  Fantastiske flyvere der ser ud til at jage i flok

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Lea. Spændende at høre. Jeg skriver lige også en mail til dig
   Mange mursejlerhilsner Jesper

   Svar
 10. Erik Overlund Hansen
  Erik Overlund Hansen says:

  Hej hr mursejler
  Min søn mfl – skal i gang med at udvikle et større byggeri på Rugårdsvej 40 i Odense.
  Jeg ved ikke om der yngler Mursejler på bygningerne, og har heller ikke forstand på at observere ynglende mursejlere, er bare en almindelig fuglekigger –
  Men det ville være ærgerligt om der efter en stor ombygning dukker ynglefugle op der pludselig mangler deres yngleplads !
  Du kan få tilsendt billeder af bygningerne såfremt det har interesse !
  Måske du kender nogen i området der har viden om mulige ynglende Mursejlere der ?

  Mvh Erik Overlund Hansen, Rudkøbing

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Erik Overlund Hansen.
   Tak for dine oplysninger om et kommende ombygning. Hvis der er mursejlere er reden fredet hele året og der skal derfor tages hensyn til mursejlerne. Det kan du læse mere om i pjecen Byggeri og mursejlere, der ligger her på siden. Det er altid en god ide at tjekke bygningerne i mursejlernes yngletid før enombygning sættes i gang. Jeg er meget interesseret i at se nogle fotos og rådgiver også gerne i forbindelse med ombygningen for at sikre mursejlerne bedst muligt. Hvis der ikke er mursejlere kan der så komme til det, hvis de tænkes ind i planerne. Jeg skriver også lige en mail til dig.
   Mange mursejlerhilsner
   Jesper

   Svar
 11. Erik Biel
  Erik Biel says:

  Hej Jesper! Jeg har nu 10 redekasser klar til opsætning i Agerskov Kirke i Sønderjylland. Har fået vejledning af Bo Tonnesen.
  Hvor køber jeg et kaldeanlæg?
  mvh Erik Biel

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Etik.
   Lyder spændende med de 10 redekasser. Jeg har lige nu en kaldeboks og skriver lige en mail til dig om det praktiske.
   Mange mursejlerhilsner
   Jesper Toft

   Svar
 12. Grethe Leerbech
  Grethe Leerbech says:

  Kære Jesper Toft
  Kunne du ikke kontakte Helsingør boligselskab: Boliggaarden. Eller afdelingen: Vapnagårds bestyrelse. Jeg bor på Vapnagård i Helsingør en stor boligafdeling, hvor vi har haft mursejlere hvert år i op til 30 år- har boet her i 40 år. Men ved den sidste renovering stoppede man alle hullerne under tagene. Så fra 2022 til nu ingen mursejler mere, ingen dejlige flyveøvelser langs husene.
  Boliggården og Vapnagard vil gerne være en biodiversitetsafdeling, så opsætning af musejlerreder vil være helt i tråd med politikken her. Musejlerne havde reder i de fire yderste blokke mod svømmehallen. Jeg tror også der var nogle der byggede under svømmehallens tag. Områderne var Piskesmældet de to yderste blokke mod vejen nr. 5-7 og 8-10 , Hesteskoen de 2 yderste blokke mod svømmehallen, Folehaven do. og Blishøj do. kort KAN SES PÅ NETTET.
  Vapnagårds bestyrelse er: Formand Christina Job, job@hotmail.com, adresse: Vapnagårds driftskontor Hovmarken 7, 3000 Helsingør , Boliggårdens direktør Pia Skov, Trækbanen 16, 3000 Helsingør.

  Det vil være en stor fryd at opleve mursejlerne igen. Har engang haft en unge i hænderne der faldt ned på fliserne. Tog den op i lejligheden og efter et stykke tid kastede jeg den op i luften og den fløj afsted og jeg er sikker på den overlevede. Håber på din hjælp, så vi måske kan få mursejlere igen til næste år.
  Med venlig hilsen
  Grethe Leerbech
  tidl. kasserer og hovedbestyrelsesmedlem.
  du er velkommen til at henvise til mig.

  Svar
  • adminMS1
   adminMS1 says:

   Hej Grethe.
   Tak for din besked. Desværre er der mange tilfælde, hvor en tag- eller facaderenovering betyder, at mursejlerens reder forsvinder og mursejlerne bliver hjemløse. Derfor er det vigtig, at finde de steder, hvor de yngler for at kunne bevare deres redepladser. Det har du nu gjort og jeg tager kontakt til både Boliggården og Vapnagård. Opsætning af redekasser til mursejlere er oplagt, hvis man vil gøre noget for biodiversiteten og mursejlernes reder er faktisk fredet hele året rundt. Jeg håber på en hurtig og god dialog, så der kan blive opsat redekasser så snart som muligt og er glad for at kunne henvise til dig også.
   Mange mursejlerhilsner
   Jesper

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *